It’s a fine line... between too little & too much.

Ik heb weinig geschreven de laatste tijd. Even iets te veel bordjes om omhoog te houden…

Een typische valkuil/uitdaging voor creatieve generalisten van het type jongleur.


Een jongleur is een creatieve generalist die liefst verschillende (types van) taken / bezigheden / activiteiten wil combineren. Hij houdt van afwisseling en kan moeilijk kiezen. “Kiezen is verliezen.”


Zo dus ook voor mij.


Hoewel ik geregeld nood heb aan rust, ben ik ook snel weer verveeld als ik die rust dan eindelijk neem. Eigenlijk kan ik heel moeilijk stil zitten. Er zitten altijd wel allerhande ideeën in mijn hoofd. Het voelt soms heel rusteloos om gewoon te zitten en niets te doen...


Aangezien ik snel verveeld geraak, ga ik steeds op zoek naar nieuwe prikkels. Onder de vorm van projecten, iets nieuws om te leren, een reis naar een onbekende plek, een nieuw boek,... Jarenlang heb ik hiermee geworsteld, omdat het voelde alsof er iets mis was met mij.


Intussen heb ik mijn eigen handleiding ontdekt én ook dat ik lang niet de enige ben met deze nood aan afwisseling. Ik heb er leren mee omgaan, of toch tot op zekere hoogte ;-) Concreet betekent dit voor mij dat ik momenteel verschillende types van jobs combineer. Deeltijds bied ik ondersteuning op vlak van Finance en HR in een zorginstelling. Daarnaast bied ik ook individuele en loopbaanbegeleiding aan. Tenslotte neem ik sinds vorig jaar ook een rol op als gastdocent aan een hogeschool (waar ik assisteer voor vakken in de richting personeelswerk). Een hele boterham en eerlijk… met momenten toch ook net iets té veel.


Er was de voorbije maanden dus te weinig tijd voor rust en dat eist z’n tol. Altijd. De ene keer hou je het misschien wat langer vol dan de andere, maar uiteindelijk komt er toch een breekpunt.


Het is het eeuwige spel van zoeken naar evenwicht. Ergens tussenin te weinig of te veel uitdaging en afwisseling.


Wat is voldoende? Ook dat fluctueert. De ene periode kan je meer aan dan de andere.


Belangrijk is vooral om de signalen van je lichaam op te merken en er iets mee te doen enerzijds. Anderzijds is het natuurlijk ook zaak om de flexibiliteit te hebben om op of af te bouwen.


Dat is gelukkig het geval voor mij.


Het is nu aftellen naar een rustigere periode in de zomermaanden. Tijd om te herbronnen, af te wegen en stil te staan.


Wat wil ik nog wel, wat niet meer? Hoe gaat mijn eigen cocktail er uitzien na de zomer? Hoe wil en kan ik verder bouwen aan mijn eigen pad?


Hoe ga jij om met moeilijke evenwicht tussen te veel en te weinig?Evenwicht zoeken
Photo by Nikolas Ohlrogge on Unsplash


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven