top of page

De Kracht van Dankbaarheid

In de wereld van vandaag kan het een hele uitdaging zijn om te blijven geloven in je kansen en een positieve afloop. De wereld voelt overweldigend, het nieuws is hoofdzakelijk negatief getint en je moet al sterk in je schoenen staan om de energie niet binnen te nemen en niet te gaan doemdenken. Zeker als je hoogsensitief bent en de energie in de omgeving haarfijn aanvoelt (en soms zelfs opzuigt).


Zowel hoogsensitieve personen als hoogsensitieve high sensation seekers zijn extra gevoelig voor externe (en interne) stimuli, zij het op verschillende manieren.


Voor beide groepen kan dankbaarheid een hulp zijn om zich te wapenen en meer in hun kracht te staan.


Wat houdt het juist in, die dankbaarheid?

Dankbaarheid gaat over het bewustzijn van de positieve aspecten in je leven, hoe klein ze ook zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om ze te (h)erkennen.


Het is een vorm van waardering en focus die je helpt om je te richten op wat goed gaat in plaats van op wat misgaat. Deze positieve instelling kan een enorme impact hebben op je mentale en emotionele welzijn.


Bovendien is het zo dat wat je aandacht geeft of voedt, groeit. Geef je dus meer aandacht aan de positieve ervaringen, dan gaan die groter worden in je beleving. Geef je daarentegen meer aandacht aan de tegenvallers, dan worden deze uitvergroot.


Ook in toekomstige situaties zal je aandacht dan bijna automatisch gaan naar datgene waar je gewoonlijk op focust. Dat kan dus maar beter het positieve zijn 😉


HSP’s, al dan niet high sensation seeker, en dankbaarheid

Als hoogsensitief persoon (HSP) ervaar je de wereld doorgaans intenser dan anderen. Dit kan sneller dan gemiddeld leiden tot overprikkeling en stress. Dankbaarheid kan hierin een krachtig tegengewicht bieden. Door je aandacht te richten op datgene wat goed gaat kan je beter in balans blijven of je balans sneller herstellen. Je krijgt een positieve kijk en besteed vanzelf minder aandacht aan stressfactoren.


In tegenstelling tot hoogsensitieve personen, die vooral nood hebben aan rust en liefst overprikkeling vermijden, hebben High sensation seekers (HSS's) juist nood aan nieuwe en intense ervaringen, als voeding voor hun ziel. Dit kan leiden tot een constante, soms uitputtende, zoektocht naar avontuur, afwisseling, spanning… En desondanks kan er ook een gevoel van ontevredenheid ontstaan, vooral wanneer de routine de bovenhand neemt.


Bovendien en ondanks je hang naar avontuur, ben je ook als high sensation seeker gevoelig voor overprikkeling. Dat maakt het vaak een zeer uitdagende evenwichtsoefening: voldoende uitdaging en afwisseling, maar tegelijk ook op tijd en stond rust inbouwen om te ontprikkelen… Hier bewust mee omgaan is één van de sleutels. Daarbovenop kan dankbaarheid helpen om meer tevreden te zijn met jouw leven en te leren appreciëren wat er wél is.



Eekhoorn wil uit hand eten. Dankbaar voor de kleine dingen.
Eekhoorn wil uit de hand eten

 

Concrete handvaten om mee aan de slag te gaan:

  1. Dankbaarheidsdagboek: deze tip geef ik wel vaker mee aan coachees of cliënten. Schrijf elke avond voor je gaat slapen minstens drie dingen op waarvoor je dankbaar bent of die goed gingen. Dit helpt je om bewust stil te staan bij de positieve aspecten van je dag.

  2. Mindfulness: je kan van dankbaarheid integreren in je mindfulnessoefeningen. Mindfulness in het algemeen helpt je om in het nu te komen en weg van de problemen, die voornamelijk in je hoofd leven/blijven hangen. Stel je maar eens de vraag: Wat is het probleem NU, op dit moment?

  3. Natuur: als HSP vind je waarschijnlijk rust en inspiratie in de natuur. Maak dus regelmatig tijd om buiten te zijn, wees aandachtig voor je omgeving, focus op je zintuigen** en waardeer de schoonheid en de wonderen om je heen.

  4. Zelfreflectie: neem na elke nieuwe ervaring even de tijd om stil te staan bij wat je hebt geleerd en waarvan je hebt genoten. Dit kan je enerzijds helpen om de ervaring ten volle te waarderen. Anderzijds kan het je ook inzicht geven voor volgende ervaringen (wat werkt wel of juist niet).

  5. Dankbaarheid als onderdeel van je dagelijkse routine: probeer dit ook te doen tijdens minder spannende periodes. Zo leer je dat zelfs “gewoon” heel waardevol kan zijn.

  6. Delen: deel je dankbaarheid met anderen. Het delen van je positieve ervaringen versterkt je eigen gevoel van dankbaarheid én inspireert anderen.

 

Wat maakt dankbaarheid zo belangrijk?

Dankbaarheid kan je helpen om positiever in het leven te staan en een positieve ingesteldheid heeft op verschillende manieren verdere impact.

  1. Je mentale gezondheid: dankbaarheid is bewezen effectief in het verminderen van symptomen van depressie en angst, en het verhogen van algemeen welzijn.

  2. Relaties: door dankbaarheid te tonen naar anderen, versterk je je sociale banden.

  3. Weerbaarheid: wanneer je dankbaar bent voor wat er wél is, kan je makkelijker omgaan met uitdagingen en tegenslagen. Je weet dat ook die jou iets kunnen leren en leert zo om je aandacht te richten op de positieve aspecten van je leven.

 

 

Kortom…

Dankbaarheid is een krachtig hulpmiddel voor iedereen, maar kan in het bijzonder versterkend werken voor hoogsensitieve personen en hoogsensitieve high sensation seekers.


Door bewust stil te staan bij de positieve dingen in je leven, kan je jouw welzijn en veerkracht verhogen en zelfs een nieuwe, positieve wending aan je leven geven.

Probeer dankbaarheid in je dagelijks leven te integreren, er dagelijks bij stil te staan en je zal merken dat je meer tevredenheid en voldoening ervaart, ondanks mogelijke tegenslagen of uitdagingen op je pad.

 



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page