top of page

De onwaarschijnlijke kracht van een onstabiel parcours

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

“We hebben gekozen voor een andere kandidaat. Niet dat je de capaciteiten niet hebt, we weten dat je heel goed werk verzet. Maar….”, ze keken elkaar even aan. “Je hebt ons niet kunnen overtuigen dat dit dé richting is die je vanaf nu uit wil.”


Een zoveelste teleurstelling. Maar inderdaad, ze hadden gelijk. Ik kon niet beweren dat dit iets was wat ik mezelf tot het einde van mijn dagen zag doen. Dat wílde ik zelfs niet!


Hoe interessant ik de nieuwe opportuniteit ook vond en hoe groot ook de teleurstelling toen ik de job niet kreeg.


Hoe vaak merkte ik niet de onbegrijpende blikken bij het bekijken van mijn CV? “Hoe, je bent psycholoog en je werkt nu al een aantal jaren in een boekhoudkundige functie! Hoe verklaar je dat?”


Tussen de regels door hoorde ik een oordeel: “Weet je eigenlijk wel wat je wil?!”. En telkens kreeg ik het gevoel me te moeten verantwoorden. Zelf leerde ik door de jaren heen om er mij ook effectief uit praten.


Helaas deed het tegelijk de onzekerheid groeien. Er zal wel iets mis zijn met mij.


Waarom kan ik niet “gewoon, zoals iedereen” één iets vinden waarin ik me kan specialiseren?



Levenslang leren


Duidelijke keuzes maken vond ik nooit evident. Hoewel het als tiener heel duidelijk was dat ik psychologie zou gaan studeren, leken zoveel andere onderwerpen mij ook interessant. Toen ik afstudeerde heb ik nog heel wat afwegingen gemaakt: een bijkomend diploma economie, verder gaan met een verdiepend diploma antropologie of statistiek, een therapeutische opleiding…. It all crossed my mind. Het leek me allemaal zo ongelooflijk boeiend! Ik help graag mensen, maar speel net zo graag met cijfers. En toch ben ik ook graag creatief bezig.


Heel eerlijk: voor mij is het juist de afwisseling die het hem doet! Ik voel geen behoefte om me te specialiseren. Het idee om de rest van mijn leven hetzelfde te blijven doen, vind ik een beklemmende en beangstigende gedachte.


Blijven leren, dát is mijn drijfveer. Wanneer ik niet meer kan leren, dan doof ik stilletjes uit. De nieuwfreak én de kennisspons ten top.


Mijn dagen zijn daarom ook altijd veel te kort! Altijd al geweest! Rust schiet er soms wel eens bij in.


high sensation seeker


Hoogsensitief en high sensation seeker in alle glorie. Het is constant balanceren op een slappe koord.


Instappen in een nieuwe job voelt als een “woehoe”-ervaring. Iets om weer helemaal je tanden in te zetten!


Geef me een nieuw project, weinig context, weinig handvaten of structuur, een nieuw terrein met een globale doelstelling en ik voel me helemaal in mijn nopjes. Met veel plezier bijt ik mij hierin vast, vind ik mijn draai en krijg ik veel gedaan. Mensen begeleiden, cursussen opzetten, een nieuwe tool zoeken, een Sharepointpagina opzetten, een website maken, een nieuwe manier van werken zoeken en uitproberen,… Waw! Ja! Eens dit alles op poten staat en het erop aankomt om de zaken te gaan onderhouden of gebruiken op dagelijkse basis, eens je met andere woorden de dagelijkse opvolging gaat doen en het stilaan routine wordt, dan is de glans er snel van af. De spanning is weg en de interesse dooft uit. Niet leuk? Misschien niet. Verwarrend? I feel you! Zeker in een wereld waar alles is opgebouwd rond stabiliteit en zekerheid. Duidelijke loopbaanpaden, specialistische studies en dito jobs, die staan in hoog aanzien. Dat is de way to go en wordt ook vandaag nog heel vaak gezien als de norm.

Nood aan afwisseling en aanpassingsvermogen

Nood aan afwisseling wordt nog te vaak bestempeld als iets negatiefs. Het staat, in de klassieke visie, doorgaans gelijk aan een gebrek aan stabiliteit, niet weten wat je wil, onbetrouwbaarheid,… noem maar op. Maar wat als die nood aan afwisseling een uiting is van wendbaarheid? En laat wendbaarheid in onze VUCA-wereld nu juist een ongelooflijke sterkte zijn! Er wordt al jaren over gesproken: de wereld rondom ons verandert razendsnel. De veel besproken digitalisering is slechts één aspect ervan. Deze zorgt inderdaad voor serieuze evoluties en vraagt een zeker aanpassingsvermogen. De coronalawine die we momenteel over ons heen krijgen, is een illustratie van de onzekerheid die VUCA ook inhoudt. Nu meer dan ooit moeten we flexibel, creatief, wendbaar en veerkrachtig zijn. Snel schakelen, omschakelen, nieuwe situaties het hoofd bieden… Rondom ons zien we heel wat voorbeelden: werknemers die in een versneld tempo overschakelen naar volledig digitaal werken, zelfstandigen die op zoek gaan naar nieuwe businessmodellen, hele teams die zonder werk vallen en worden ingeschakeld om teams die overstelpt worden te ondersteunen,…. Peter Hinsen heeft het over de feniks, die telkens weer herrijst uit zijn as. Precies hier ligt de kracht van een creatieve generalist. Nieuwe wendingen, een nieuwe uitdaging nemen ze dankbaar aan. Ze zien het als een kans om te groeien en te leren. Dankzij hun onstilbare leerhonger werken ze zich ontzettend snel in een nieuwe context in. En dan hebben we het nog niet gehad over de linken die ze (kunnen) leggen tussen verschillende domeinen. Alle ervaringen die ze in het verleden hebben opgedaan, alle lessen die ze hebben geleerd door uit hun comfortzone te stappen, nemen ze mee in hun rugzak. Die bagage is een ongelooflijke verrijking voor de werkgever die het wil zien. Voor mij vielen er bij het ontdekken van “de creatieve generalist” heel wat puzzelstukjes op hun plaats.


 

Dit is een warm pleidooi om als HR-medewerker of hiring manager nieuwsgierig te zijn, om verder te kijken dan het kronkelige loopbaanpad en het ogenschijnlijke gebrek aan stabiliteit.

Dúrf open te staan en kansen te geven en dúrf de talenten te zien en de mogelijkheden die dit biedt. Zelfs al is de persoon zich misschien zelf nog niet helemaal bewust van zijn of haar talenten of van de rode draad die hem/haar drijft! Je zal er geen spijt van krijgen. Herken je jezelf in dit relaas, ga dan op zoek naar manieren om je nood aan afwisseling te verankeren in je werk en je leven. Lukt dat niet in één bepaalde job, durf dan te gaan combineren. Én / én is ook een keuze! Als je het nog moeilijk vindt om hier richting aan te geven, kan je je laten begeleiden door een coach die vertrouwd is met het begrip (https://creatievegeneralist.be/coachnetwerk/)


Kies ervoor om jouw talenten te laten sprankelen!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page