top of page

Wat is er hier en nu?

Rennen en vliegen van hier naar daar. Alle bordjes hoog proberen te houden.


Aan de verwachtingen proberen te voldoen, de best mogelijke partner zijn, de goede ouder, de goede zoon/dochter, broer/zus, een top collega en werknemer, de beste vriend(in),...


Je best doen, elke dag weer.


Want ja, als hoogsensitief persoon ben je gevoeliger dan gemiddeld voor de verwachtingen van anderen. Je wil anderen niet teleurstellen, nee zeggen is zelden een optie.


Dus race je maar verder door het leven.rat race, foto door Noah Silliman op Unsplash
Rat race

 

Maar hoe gaat het nu met jou? Hoe gaat het écht?

 


 

“Maar ik heb een hekel aan stilstaan! Stilstaan is achteruit gaan!”, krijg ik wel eens als reactie.


Doorgaans iets wat van kleins af aan met de paplepel is ingegeven. Het is een (beperkende) overtuiging geworden, een moeten.

Het duwt je constant vooruit, moedigt je aan om door te rennen en vooral niet stil te staan bij wat er leeft. Gevoelens, gedachten, angsten,… veelal gezien als potentiële bedreigingen.


En dus is het, op het eerste zicht, comfortabeler om door te gaan.

 

Zelf neem ik juist graag de tijd om stil te staan. Het zijn momenten om de omgeving in mij op te nemen, aandacht te hebben voor de kleine dingen waar we anders aan voorbij lopen, dankbaarheid te voelen.


sneeuwlandschap, oog voor het kleine
Sneeuwlandschap


Daarnaast kan ik enorm genieten van de stilte en de rust, ’s avonds, als iedereen naar boven is. Dan ga ik even zitten en keer ik mijn aandacht naar binnen.

 

Ik stel vast hoe de gedachten over en door elkaar razen. "Oh, dat moet ik nog doen en dit mag ik niet vergeten!", "Hoe zou het overleg morgen verlopen?", "Welke boodschappen moeten er gedaan worden?",...

 

Ik stel ze vast en breng mijn aandacht terug naar hier en nu. Ik hoor het gezoem van de koelkast, de fluittoon in mijn oor (een overblijfsel van en zware oorontsteking zoveel jaar geleden) en verder niet zoveel. Ik geniet van de relatieve stilte en breng mijn aandacht naar mijn lijf.


Aandacht hebben in het hier en nu brengt heel wat teweeg. Het schept bovenal ruimte om te voelen wat je NU nodig hebt.

Het brengt je dichter bij jezelf.

 

Wat is er hier nu? Wat wil jouw lichaam jou vertellen?

 

Ben je op zoek naar meer rust, naar manieren om even uit de ratrace te stoppen, maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? Dan is een traject in de natuur allicht iets voor jou.


Ik vertel jou er graag meer over tijdens een vrijblijvende en gratis kennismaking.

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page