top of page

Floreren als high-sensation-seeker

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Een High-Sensation-Seeker (HSS) is iemand die behoefte heeft aan een serieuze portie nieuwe, spannende en intense ervaringen. Hoewel dit vaak geassocieerd met avontuurlijke activiteiten buiten het werk, kan dit niet losgekoppeld worden van het werk. Ook daar komt immers de nood aan afwisseling, uitdaging en een stukje “avontuur” naar boven.


Bovendien kunnen HSS ook unieke kwaliteiten en waarde toevoegen aan de werkomgeving.


In dit artikel wil ik graag de invulling van HSS op de werkplek onderzoeken en manieren delen waarop jij je avontuurlijke geest kunt omarmen.

  1. Erken de waarde van diversiteit We zijn grotendeels opgegroeid in een wereld waar de focus heel sterk gelegd werd op de waarde van specialisatie. Het ideale carrièrepad was in een rechte lijn vooruit, met als doel om “hogerop” te klimmen en dát deed je doorgaans door je steeds verder te specialiseren in je vak. Je werd met andere woorden een expert. Vaak was het de grootste expert die de kans kreeg om het team aan te sturen. Paste je niet binnen dat plaatje, dan was de kans groot dat je vreemd en met enig wantrouwen werd aangekeken. "Hm, niet heel stabiel, precies". Ik schrijf in de verleden tijd, omdat dit gelukkig niet meer overal zo hoeft te zijn. Men is er inmiddels wel achter dat het belangrijk is om de waarde van diverse persoonlijkheidskenmerken op de werkplek te erkennen, waaronder zeker ook HSS. HSS kunnen immers zorgen voor een frisse kijk op uitdagingen, creatieve oplossingen bedenken en durven al eens risico's te nemen. Het omarmen van deze diversiteit kan innovatie en groei stimuleren binnen een team of organisatie. Het zijn eigenschappen die in onze “VUCA”-wereld** snel aan belang winnen!

  2. Zoek naar uitdagende projecten HSS gedijen op uitdagingen en het verkennen van nieuwe mogelijkheden en omgevingen. Actief zoeken naar projecten die jouw honger naar avontuur en stimulatie kunnen voeden, kan je helpen om gemotiveerd en betrokken te blijven op het werk. Dit kunnen projecten zijn met een hoog innovatiegehalte, complexe problemen die opgelost moeten worden of taken die buiten jouw comfortzone liggen.

  3. Stimuleer leermogelijkheden HSS hebben een sterke behoefte aan voortdurende groei en ontwikkeling. Werkgevers kunnen leermogelijkheden en professionele ontwikkeling aanbieden die voldoen aan deze behoefte. Dit kan de vorm aannemen van trainingen, workshops, conferenties of zelfs het bevorderen van zijprojecten waarin HSS nieuwe vaardigheden kunnen leren en toepassen. Al dan niet tijdelijk iets helemaal anders gaan doen bijvoorbeeld, zodat je de kans krijgt om andere talenten in te zetten. Naast leermogelijkheden biedt dit ook broodnodige variatie voor de HSS.

  4. Cultiveer een omgeving van autonomie HSS floreren wanneer ze autonomie hebben over hun werk en besluitvorming. Krijg je ruimte voor zelfstandigheid en vertrouwen om jouw eigen weg te vinden, dan kan dit jou als HSS helpen om jouw avontuurlijke aard te benutten en betere resultaten te behalen. Dit betekent niet dat er geen richtlijnen zijn, maar eerder dat er ruimte is voor eigen initiatief en het nemen van verantwoordelijkheid.

  5. Ga de samenwerking aan Hoewel HSS vaak individueel gedreven zijn, kan samenwerking met anderen heel waardevol zijn. Deel je ideeën, werk samen met collega's en gebruik jouw avontuurlijke instelling om anderen te inspireren. Ook dit kan weer een boost betekenen in het vinden van innovatieve oplossingen en het creëren van een positieve teamdynamiek.

  6. Zorg voor zelfzorg en evenwicht Het is belangrijk dat je je als HSS bewust bent van jouw behoefte aan zelfzorg en evenwicht. De neiging om voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe prikkels kan leiden tot burn-out of overweldiging. Het is essentieel dat je als HSS de tijd neemt voor ontspanning, herstel en het creëren van balans tussen werk en privéleven.

Als High Sensation Seeker kun je een bijzonder waardevolle bijdrage leveren aan jouw organisatie met je avontuurlijke geest, creatieve denkwijze en bereidheid om uitdagingen aan te gaan. Door de waarde van diversiteit te erkennen, uitdagende projecten te zoeken, leermogelijkheden te stimuleren, autonomie te cultiveren, samenwerking aan te gaan en voldoende zelfzorg in te bouwen, kunnen werkgevers en HSS samenwerken aan een omgeving waarin ze kunnen gedijen en floreren.


Ben jij er als HSS nog niet helemaal achter wat nu precies jouw drijfveren zijn,

jouw unieke mix van talenten of de juiste werkcontext?

Ben je nog op zoek naar de juiste (taak)invulling of

manieren om het evenwicht te behouden? Boek dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Ik zoek graag met jou mee naar de ontbrekende puzzelstukken.
ijsklimmen, gletsjer, avontuur, hss

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page