top of page

Gebruik je hoogsensitiviteit als kracht!

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Kreeg jij ook wel eens dit goedbedoelde advies? Zo vaak heb ik dit gelezen in boeken, artikels, in quotes… en toch wist ik nooit echt goed wat ik er mee aan moest. Want hoe doe je dat dan precies?


Je hoogsensitiviteit kan ervoor zorgen dat het niet altijd gemakkelijk hebt op het werk. Je voelt je vaak uitgeput of ongemakkelijk en soms kan je niet direct een oorzaak aanwijzen. Misschien vind je je job inhoudelijk zelfs super interessant...


Er kunnen dan ook heel wat uiteenlopende factoren aan de basis liggen van dit gevoel. Misschien geraak je overprikkeld door omgevingsfactoren zoals geluid, onaangepaste temperatuur, te weinig licht of lucht. Of misschien hangt er heel wat negativiteit op kantoor en pik je snel sferen op. Misschien mis je zingeving, uitdaging, afwisseling of juist voldoende rustpunten.


Ik wist wel al langer dat ik gevoelig ben voor zowel geluid, sfeer, als gebrek aan zuurstof (letterlijk en figuurlijk!). Soms merk ik zelfs de kleinste nuances op. Na een drukke werkdag op een kantoor kon ik vroeger echt doodop zijn. Een terugrit in het overvolle openbaar vervoer of in de file, tussen soms agressieve chauffeurs, bracht dan niet de rust waar ik op dat moment zo naar snakte. Integendeel, mijn overprikkeling werd er alleen maar erger door. Maar wat kon ik doen? De werkomstandigheden bij je werkgever heb je uiteindelijk niet volledig zelf in handen, toch?


Thuis waren het dan mijn geliefden die het moesten ontgelden met een slecht humeur en samen besloten we dat het zo niet verder kon.


Dankzij een traject van 4 sessies bij een topcoach werden er talenten in kaart gebracht waar ik vroeger geen idee van had. Daarnaast gaf het mij vooral een nieuw perspectief en nieuwe inzichten. Er werd iets in gang gezet, dat de maanden daarop verder door zou werken.


Vandaag kan ik zeggen dat ik, mede dankzij dit traject, een betere balans en meer rust heb gevonden. Ik heb mijn eigen manier gevonden om meer in te zetten op mijn talenten en mijn prikkelniveau beter in evenwicht te houden. Door bewust te zijn van mijn energie en veel buiten te komen, met mijn coachees, mijn gezin of alleen, kan ik mijn batterijen weer tijdig opladen.


Voor mij is dit de ideale combinatie: dankzij mijn HR Consulting opdrachten behoud ik voeling met het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. De wandelcoachings zijn voor mij dan weer de kans om mijn steentje bij te dragen aan het werkgeluk van HSP’s en zo wat impact te creëren op maatschappelijk vlak.


In mijn ogen is er immers nog heel wat werk aan de winkel. De alarmerende cijfers over burn-out en mensen die langdurig uitvallen, zijn een uiting ervan. Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers dragen hierin een belangrijke verantwoordelijkheid en kunnen initiatieven nemen om het welzijn op het werk te verbeteren. Wat er dan precies moet gebeuren is niet in een algemeen advies te bevatten, aangezien het voor iedereen kan verschillen.


Momenteel werk ik aan een aangepast programma voor HSP's en jouw feedback kan helpen om dit verder te finetunen.


Waar loop jij tegenaan in je werk? Waar heb je nood aan of wat zou jou helpen? En welke stappen zou jij willen zetten om te komen tot een betere balans?

Laat het me weten via nele@sparklingsteps.be of via een privébericht op mijn sociale media.


 

Via de campagne "Hoogsensitiviteit (h)erkend?" willen HSP Vlaanderen vzw en Te Gek!? meer ruimte en aandacht vragen voor gevoeligheid in onze maatschappij.

Want hoewel hoogsensitiviteit meer en meer bekend is, krijgt het nog al te vaak een negatieve connotatie mee. Zeker in een werkcontext.


Wist je trouwens dat je tijdens de “Dag van het Gevoel” volgende week een panelgeprek kan bijwonen over Hoogsensitiviteit op het werk? Elke van Hoof, professor aan de VUB en experte op het vlak van HSP en werk, is één van de panelleden. Ik kijk er alvast heel erg naar uit!

Meer info vind je op http://www.dagvanhetgevoel.bemadeliefjes - gevoel

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page