top of page

Het jaar van de zelfzorg

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Net als zovele fijngevoelige mensen, wil ik graag aan alle verwachtingen voldoen. Ik leg de lat hoog en ben streng voor mezelf. Ik kan altijd wel iets bedenken dat beter had gekund.

Had ik maar... of... Wat als ik.... Die woorden zinderen na in mijn hoofd. Als een echte herkauwer.


Het is een talent, ook al geef ik toe dat het niet altijd even makkelijk was (is) om de positieve kant ervan te zien.


Het is als een soort tredmolen, die altijd maar blijft draaien. Eens je erin vastzit, is het niet evident om er weer uit te komen. Maar dus, ik wil voor iedereen goed doen en iedereen gelukkig maken of op z'n minst tevreden houden.

Voor mezelf blijft er maar zelden tijd over... Herkenbaar? Je bent moe, uitgeput eigenlijk, maar je eigen behoeften leg je naast je neer. "Eerst moet ik nog...", "Ik heb beloofd om...", "Als ik eerst..., dan...". Als iemand je vraagt wat jij nodig hebt, dan blijft het stil. Want, bedenk je, “...wat heb ik eigenlijk nodig…?” “Geen idee, eerlijk gezegd....”.


Ik zie het zo vaak, mensen die de connectie met zichzelf volledig kwijt zijn, vanuit de zorg en verantwoordelijkheidszin voor anderen.


Zo hard je best doen, zo hard blijven rekken, tot je letterlijke over je eigen grenzen gaat. Opgebrand. Waarschijnlijk moet ik je niet vertellen dat zelfzorg een essentiële rol speelt in het herstellen en het behouden van de balans. Het klinkt als een slogan uit de boekskes… en je hebt het allicht al 100 keer gehoord, gelezen en gedacht.


Het is echter niet omdat je iets weet, dat het ook eenvoudig toe te passen is in je leven. I’ve been there, geloof me!


Wat is zelfzorg trouwens precies? Al te vaak wordt het simplistisch voorgesteld als een bad nemen met wat kaarsjes erbij, een film kijken of vroeg gaan slapen. En uiteraard kunnen die dingen bijdragen aan meer balans.


Naar mijn aanvoelen zijn dit echter allemaal acties die op korte termijn verlichting geven, die aan symptoombestrijding doen.


Je pakt er echter niet het onderliggende probleem mee aan.


zelfzorg, coaching in de natuur


Zelfzorg is dan ook zo veel meer!

  • Het is ook je grenzen leren kennen en bewust af te bakenen en bewaken.

  • Het is opkomen voor jezelf en werken aan je eigen ontwikkeling.

  • Het is zelfliefde en mild zijn voor jezelf.

  • Het is………. Vul maar in voor jezelf. Waar heb jij nu behoefte aan? Op korte, maar ook op langere termijn.


Val ik dan zelf nooit meer in die valkuil? Uiteraard wel.


Onze talenten zijn fantastisch, maar af en toe gaan ze in overdrive. Dat gebeurt ook bij mij, bijvoorbeeld wanneer ik onder druk sta of slecht geslapen heb.


Wanneer je de signalen leert (h)erkennen die erop wijzen dat je op je valkuilen afgaat, dan is het echter een heel ander verhaal dan wanneer je je laat overrompelen door je talenten en de controle aan hen overlaat.


Als je je talenten door en door kent en je ervan bewust bent wanneer ze te veel plaats gaan innemen (lees wanneer ze ten kosten van jezelf gaan), dan kan je actie ondernemen, jezelf beschermen en écht zorgen voor jezelf.

The antidote to exhaustion isn't rest,


it's nature.Shikoba


Wat als... 2021 voor jou het jaar wordt van meer zelfzorg? Van meer oog hebben voor je eigen behoeften... Van zorgen voor jezelf... Wat zou er dan veranderen? Voor jou én voor de mensen die jij graag ziet?


Hoe zou het zijn?

Hoe zou jij je voelen? Zie het voor je, proef het, voel het... Hou dat gevoel, die indruk vast en vertel er me meer over in de comments of stuur me een bericht via nele@sparklingsteps.be. Samen zorgen we ervoor dat 2021 jouw jaar wordt.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page