top of page

Hoe je kwaliteiten je hele planning om zeep kunnen helpen

Talenten zijn fantastische cadeaus die je meekrijgt voor je hele leven. Maar tegelijk hebben ze een paar ruwe kantjes.

Wanneer je onder druk komt te staan, stress ervaart, in tijdsnood komt, je niet zo goed voelt,… of zelfs wanneer je even wat onoplettend bent, dan kom je soms in de valkuilen van jouw talenten terecht.

Je gaat er dan te ver in door. Ze nemen zomaar de overhand en als je de keerzijde van je talenten niet goed kent, dan kan je de controle kwijt zijn. Zoals in de onderstaande getuigenis.


Structuur in je hoofd


“Ik had mijn hele to do-list helder in mijn hoofd. Ik wist precies wat mij die dag te doen stond en was helemaal klaar voor een productieve dag vol focus.

Toen ik de kinderen naar school bracht, bleek dat ik op reserve reed. Lap… gisteren vergeten te tanken! Ik dacht, “Ok, een klein ommetje, dat moet wel lukken”.

Op weg naar het benzinestation zag ik de zon door de ochtendmist breken. De mistbanken hingen als zachte dekens tussen de bomen.

Zo mooi, verdorie! Het beloofde een prachtige dag te worden. Een korte stop bij het uitzichtpunt over de weides moest wel kunnen, bedacht ik mij. Even kijken en daarna ga ik aan de slag. Dan komt die to do-list wel in orde. Uiteindelijk zou ik later die dag een verplaatsing uitsparen, die mij een tijdswinst zou opleveren.

Van waar ik mijn auto parkeerde, was het een klein stukje lopen tot het uitzichtpunt. Gauw over en weer, dat was het plan.

Daar aangekomen, lonkte een wandelpad dat ik nog nooit had genomen. Het zag er wat mysterieus uit met die nevelslierten… Dus even verderop kijken hoe het uitzicht daar is.

Terwijl ik daar liep, hoorde ik mezelf denken: “Een nieuw pad, hier ben ik nog nooit geweest. Zo tof! Waar zou dit heen leiden?” en wat verder “Oh, daar is een bocht, even kijken wat daarachter te zien is en dan ga ik terug…. “

En zo ging het maar door. Voor ik het wist was er meer dan een halfuur voorbij. Uiteindelijk kwam ik op een punt waar het korter bleek om de lus uit te wandelen dan om terug te keren.

Mijn planning was toch al om zeep, dus ja... Toen ik thuis kwam wilde ik aan het werk gaan, maar ik had eigenlijk geen duidelijk idee meer van wat er allemaal op mijn to do-list stond. Ik begon dus maar aan het eerste wat me te binnen schoot en ging wat scrollen door mijn feed. De rest van de dag verliep op die manier, zonder echte focus en aan het einde van de namiddag vroeg ik me af wat ik nu eigenlijk gedaan had.”


Talenten op dreef


Soms kunnen we aan iets beginnen en gaan onze talenten met ons aan de haal. In bovenstaand verhaal zijn het de talenten momentgenieter en nieuwfreak die mijn cliënte uit haar focus halen.

Nochtans hoeft dit niet zo te zijn.

Als je jezelf en jouw talenten voldoende goed kent, dan weet je waar de risico’s zitten. Dan kan je daarop anticiperen en bewuste keuzes maken.

Wat in het voorbeeld hierboven ook kan helpen is om een duidelijk doel voor ogen te houden. Zo weet je waar je heen gaat. Dan schuilt er een plan achter je to do’s. Het helpt je om een richting uit te stippelen.

Ook al komen er onverwachte dingen tussen of maak je een omweg langs de binnenbaantjes (omdat je bijvoorbeeld even tijd nodig hebt voor jezelf), dan kan je altijd terugvallen op het plan en vind je snel je richting (lees: focus) terug.


Mild zijn voor jezelf


Als HSP kijken we vaak met een erg strenge en kritische blik naar onszelf. Daarbij focussen we doorgaans meer op de fouten die we bij onszelf menen te zien, dan op de dingen die wel goed gaan.


Situaties, gesprekken die voorbij zijn, blijven eindeloos in ons hoofd hangen en worden opnieuw beleefd.

“Wat als ik dit had gezegd? Oh, had ik maar zo gereageerd, dat was veel beter geweest! Ik zag de blik van mijn collega en weet wel wat ze dacht over mij”,…

We zijn plichtsbewust en willen het oh zo graag allemaal goed en liefst nog perfect doen.

Tegelijk zorgen de focus op fouten en het verantwoordelijkheidsgevoel voor veel extra druk. En niet alleen dat. Het kost ook nog eens bakken energie!

Energie die je nochtans goed kan gebruiken voor alles wat je wél leuk vindt, waar je juist van oplaadt. Zelfzorg bijvoorbeeld, of tijd voor je gezin, een creatieve bezigheid, wat het ook is waar je een goed gevoel en energie van krijgt…

Probeer de komende tijd eens aandachtig te zijn voor jouw denkpatroon. In welke termen spreek je over jezelf? Oefen op mildheid voor jezelf, door de negatieve woorden en gedachten over jezelf om te keren naar iets positiefs.

Wees aandachtig voor patronen en probeer te achterhalen waardoor ze getriggerd worden. Zo leer je de ingangspoort herkennen en kan je leren omdenken.

Succes!

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page