top of page

Hoogsensitiviteit: vloek of zegen?

Bijgewerkt op: 8 dec. 2023


Toegegeven, het kan soms écht voelen als een vloek, of als een berg die jouw “normale” functioneren in de weg staat.


Wanneer je volop in die ervaring zit, het lastig hebt, nadeel ondervindt…, dan kan het ook best lastig zijn om er de voordelen van in te zien.


En toch… het is niet onmogelijk 😉


In de vele jaren dat ik al bewust ben van mijn bijzondere persoonlijkheidskenmerk, heb ik er me al grondig in kunnen verdiepen.


Hoewel… bijzonder. Zo speciaal of uitzonderlijk blijkt het dan ook weer niet te zijn.

Ook al voel je je misschien anders , raar of “moeilijk”, weet dat ongeveer 15 à 20% van de bevolking hoogsensitief is.


En neen, het is geen aanstellerij, overgevoeligheid of hype. Het is een kenmerk dat wetenschappelijk onderzocht kan worden. Bij HSP lichten er immers bepaalde delen van de hersenen feller op wanneer zij zich over bepaalde taken (bijvoorbeeld het waarnemen van emoties) buigen. Daarnaast lichten er ook méér hersengebieden op dan bij niet-HSP.

Nog uit onderzoek blijkt dat het Defaultnetwerk, het deel van de hersenen dat actief wordt wanneer je even niets doet, actiever is bij HSP dan bij niet-HSP. Dit gedeelte van de hersenen is aan zet tijdens bijvoorbeeld het dagdromen en wordt daarom wel eens in verband gebracht met het leggen van verbanden, creativiteit, enz.


Onder meer Elke Van Hoof, klinisch psycholoog, en Esther Bergsma, expert Hoogsensitiviteit en sociaalwetenschappelijk onderzoeker, hebben hier al uitgebreid onderzoek naar gedaan.


prikkelend graan - hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit-Prikkels - Foto door Sparkling Steps

Diepgaande prikkelverwerking


Als het geen aanstellerij of hype is, wat dan wel?


Het gaat erom dat je als HSP een ander filtersysteem hebt dan de meerderheid van de mensen. Daar waar anderen prikkels filteren en ze maar een deel “binnen” laten voor verwerking, komen bij ons alle prikkels ongefilterd binnen.


Massaal veel info dus!


Van de grasmaaier of de ronkende printer in de verte, over de zwaar zoete parfum van je collega aan het volgende eiland, tot de naden van je sokken of je knorrende maag, enz…


Naast het feit dat AL deze informatie binnenkomt, verwerken je hersenen dit alles ook nog eens diepgaand.


Opgepast, net als met andere persoonlijkheidskenmerken is er ook hiervoor geen diagnose. Het is geen ziektebeeld of afwijking!


Het is dus geen zwart/wit-verhaal waarbij je OF alle vakjes kan afvinken, dus je hebt het, OF geen vakjes kan afvinken, dus je hebt het niet. De realiteit is veel genuanceerder dan dat, eerder een continuüm. Je bent in lichte mate hoogsensitief of slechts voor één type prikkels of je bent het in hoge mate en/of voor meerdere types van prikkels. En alles daar tussenin.


Met andere woorden, hoogsensitiviteit kan zich op heel veel verschillende manieren uiten.


Eén constante: massa’s prikkels enerzijds en diepgaande verwerking anderzijds.


Alsof je, bij wijze van spreken, dagelijks een rek boeken uit de bib grondig zou doorspitten.


Overprikkeld en oververmoeid als HSP
Foto door George Milton op pexels.com

Need I say more? 

Het kost wat aan energie!


Resultaat: sneller vermoeid.



Hoogsensitiviteit: vloek of zegen?


Dus, hoogsensitiviteit: vloek of zegen? “Wat is daar dan positief aan?”, hoor ik je denken.


Wel, de binnenkoppers:

  • Je neemt meer dan gemiddeld prikkels waar en verwerkt ze grondig. Je gaat dus doorgaans sneller details opmerken dan je niet-HSP medemensen. Als in: fouten detecteren (**), de gemoedstoestand van iemand anders oppikken, kleine nuances opmerken,… Dat alles kan (KAN) een voordeel zijn als je het inzet als een sterkte én in de juiste context.

  • Andere eigenschappen die vaak gepaard gaan met HSP zijn een sterk ontwikkelde empathie, een groot rechtvaardigheidsgevoel, zorgzaamheid,…


Allemaal mooie kanten.


Waar je als HSP echter vaak tegenaan loopt, is een gevoeligheid voor druk en voor de verwachtingen van anderen.


En laat het net onder druk zijn, dat we geneigd zijn om bepaalde van onze talenten té hard in te zetten.


Als resultaat daarvan komen we in onze valkuilen terecht en verliezen onze talenten ergens aan kracht.


** Stel: je bent goed in het detecteren van fouten en je gaat er zó in op, dat je alleen nog maar kan focussen op fouten en niet meer kan rusten zolang iets nog niet helemaal perfect is afgewerkt. Je verliest extra veel tijd en je komt niet meer aan andere taken toe. De druk neemt nóg toe en je begint misschien zelfs commentaar te krijgen van anderen.

Of stel: je gaat zó op in het zorgen voor anderen, dat je jezelf compleet vergeet en je batterijen helemaal leeglopen. Uiteindelijk kan je het zorgende niet meer opbrengen en word je misschien zelfs prikkelbaar.


Bewustzijn, je talenten en valkuilen erkennen, het zijn eerste stappen naar een meer stralend leven.


En ja, ook jij beschikt over wondermooie talenten.

Ook jij bent een diamant die kan shinen.


Vind je het momenteel nog moeilijk om je eigen talenten te zien, ga er dan mee aan de slag of laat je begeleiden een persoon die vertrouwd is met HSP. Of schrijf je in voor een Nature Class over het thema 😃: agenda


Vragen of bedenkingen? Laat het zeker weten via de comments of stuur me een berichtje op nele@sparklingsteps.be.



26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page