top of page

Paden geven richting aan ons leven

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Het gaat daarbij niet enkel om fysieke paden.


Ook onze denkpatronen, onze manier van wetenschappelijk onderzoek doen, de conceptuele begrippen over hoe ons leven dient te verlopen,… zijn een vorm van paden.

Zonder paden zouden we verloren lopen en waarschijnlijk niet veel kunnen bereiken.


Denk bijvoorbeeld aan het pad over ons leven. Er wordt algemeen aangenomen dat je eerst een bepaald aantal jaren naar school gaat, om nadien een professionele carrière uit te bouwen.

Dit geeft een eerste richting aan je leven, zodat je alvast weet welke richting je best uit kan lopen.

De concrete uitwerking ervan biedt wel nog persoonlijke opties. Welk beroep je gaat uitoefenen bijvoorbeeld, wordt later duidelijk.


Hoe jonger je bent, hoe meer zijpaden zich doorgaans aanbieden. Niet elk pad is echter even succesvol en het is dus kwestie van de juiste keuzes te maken.


Maar hoe doe je dat, kiezen tussen al die opties?


Robert Moor stelt in zijn boek “Over paden” dat succesvolle paden 3 gemeenschappelijke criteria hebben: ze zijn efficiënt, duurzaam én flexibel. Indien ze slechts één van deze eigenschappen bezitten, zullen ze allicht niet blijven bestaan: een te rigide pad kan bijvoorbeeld niet aan de omstandigheden worden aangepast, een te vaag pad geeft onvoldoende richting, een te flexibel pad vervaagt heel snel.

Hiermee heb je dus al 3 criteria om een pad aan af te meten.Daarnaast is het belangrijk dat je ook een pad kiest, dat past bij jouw mogelijkheden (een te steil bergpad past niet wanneer je niet goed te been bent) en bij jouw behoeften:

· Een heel smal pad biedt waarschijnlijk extra uitdagingen. · Een kaarsrecht pad leidt jou recht naar je bestemming, zonder omwegen. · Een bochtig pad zal mogelijk telkens weer een verrassing voor jou in petto hebben. · Een pad op de bergtop zal uitdaging bieden, maar ook prachtige uitzichten op de omgeving. · Een pad in het dal levert doorgaans minder risico op, maar laat je niet toe om over de heuvelrug te kijken. · … Tenslotte zal je allicht ook wensen dat het pad je leidt in de richting van jouw bestemming, met andere woorden richting jouw doelstellingen. Vergeet echter niet om te genieten van wat zich aandient onderweg!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page