top of page

Waar ik blij van word?

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Van heel wat dingen eigenlijk :-D


De klassiekers als tijd doorbrengen met de mensen die ik graag zie, op reis gaan en verbinden, uiteraard.


Als ik het professioneel bekijk, dan zou ik zeker zeggen mensen inspireren en in beweging brengen.


Luisteren, leren, maar ook mijn kennis en inzichten delen, anderen iets bijbrengen.


Energie krijg ik wanneer ik een tipje van de sluier help op te lichten en mensen de sluier daarop vastpakken en zelf verder weghalen.


Wanneer ik zie dat ze met een zetje zelf aan de slag gaan, stapjes of heuse sprongen zetten. Als er goesting is om vooruit te komen.


Perspectieven verbreden geef mij voldoening, jou laten zien dat er zoveel meer mogelijk is dan wat er op het eerste zicht lijkt te kunnen. Hoop en kracht voeden, zaadjes planten.


Lezen, leren, ontdekken staan ook op mijn lijstje van energiegevers. Toen ik jonger was nam ik dat heel letterlijk en was ik continu op pad. Ik wilde de wereld zien en zelden stilstaan. Dat virus heb ik nog 😉 en tegelijk ging ik op zoek naar manieren om dat talent ook hier te kunnen inzetten.


Telkens met nieuwe mensen op pad gaan, een stukje van hun (levens-)verhaal verkennen en manieren zoeken om op maat van de individuele noden te werken, dat is ook een hele ontdekkingstocht. Het vraagt ook om te blijven leren en mezelf te blijven ontwikkelen, dus dat zit goed 😊


Natuurlijk kan tijd doorbrengen in de natuur niet ontbreken. Dat is mijn grootste bron van inspiratie. Oog hebben voor de kleine en grote wonderen die zich daar voltrekken. Genieten van licht en lucht.

Letterlijk, maar ook figuurlijk.


En liefst wat van dat alles gecombineerd 😉


Ik ben dan ook niet voor niets een creatieve generalist!


winterwandeling natuurcoaching


Creatieve generalisten en multipotentials

Euhm, wat zeg je?


Creatieve generalisten of multipotentials zijn mensen die veel uiteenlopende interesses hebben, die zelden in één hokje passen. Die nood hebben aan afwisseling, graag leren en ontdekken, snel verveeld of uitgekeken raken ook.


Ze leren liever heel veel verschillende dingen, dan alles te weten van één onderwerp. Eerder generalisten dan specialisten dus.


Vaak is er ook een overlap met hoogsensitiviteit. Nood aan afwisseling en spanning, maar tegelijk snel overprikkeld. Gas geven en remmen tegelijk, zoiets…


Dát, gecombineerd met die uiteenlopende interesses én een onstilbare leerhonger, maken het niet altijd eenvoudig om op de gebaande (carrière-)paden te blijven. Te lang in dezelfde rol of soms zelfs organisatie blijven, kan “dodelijk” zijn voor je energieniveau, je voldoening en je creativiteit.


Het gevaar van een bore-out loert om de hoek.


Zeker als je je er niet bewust van bent en geen of onvoldoende oog hebt voor je eigen noden.


Soms gaat het ook gepaard met een gevoel van schaamte. “Waarom kan ik me niet op één ding focussen?”, “Waarom maak ik nooit iets af?”, … Lang werd dan ook van ons verwacht dat we een klassiek pad zouden volgen. Je kiest een studie en maakt er daarna je job van. Het leek logisch…


Gelukkig komt daar de laatste jaren verandering in. Ik zie meer openheid ontstaan. Werkgevers lijken er steeds vaker het voordeel van in te zien.


Kruisbestuiving en kennisoverdracht van het ene domein naar het andere bijvoorbeeld. Mensen die creatief en out-of-the box naar problemen kunnen kijken ook. Iets waar de complexe wereld van vandaag meer dan ooit nood aan heeft!


Geen reden meer dus om jouw talenten te verstoppen!


Er zijn verschillende manieren waarop jij je creatief generalist zijn kan beleven. Je kan nood hebben om met meerdere projecten / activiteiten tegelijk te jongleren. Of je kan liever serieel verschillende zaken verkennen of je focus leggen op twee duidelijk te onderscheiden interesses of… of… want zoals ik al zei, een creatieve generalist past niet en wil ook niet in één hokje.


Worstel jij met je verschillende interesses en je nood aan afwisseling? Ben je op zoek naar manieren om dit professioneel vorm te geven?




Als je je graag inleest in het onderwerp, dan is het boek "Prikkels bijten niet!" van Saskia Klaaysen een aanrader.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page