top of page

Waarom je in rondjes blijft draaien

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Wist je dat de mens van nature geneigd is om in rondjes te lopen? Uit onderzoek blijkt dat het niet letterlijk grote cirkels zijn, maar dat mensen die zonder navigatiemiddelen of hulp van oriëntatiepunten over onbekend terrein lopen niet verder dan 100 meter van hun startpunt afdwalen en regelmatig hun eigen pad kruisen. Deze “afwijking” zou er evolutionair vooral voor gezorgd hebben dat we niet al te ver van ons veilige nest of onze veilige haven zouden afwijken en vergrootte dus onze kansen op overleven.

coaching in de natuur

Wanneer we op onbekend terrein komen, is het bovendien zo dat we ons liefst richten op paden die reeds door anderen werden begaan. Dit geeft ons een gevoel van veiligheid, maar wekt ook de indruk dat we een doel hebben, dat we ergens naartoe lopen. Het nadeel is dat we niet altijd weten waar het pad naartoe loopt en of dat wel is waar wij heen willen. Een ander nadeel is dat je jezelf er kan in vastrijden. Probeer maar eens het pad van een mierenkolonie of dergelijke te onderbreken door er een

stukje van weg te vegen. De kans is groot dat de beestjes helemaal in paniek geraken.

In een extreem geval kan het zelfs zijn dat de mieren letterlijk zo lang in cirkels gaan lopen, dat ze niet meer tijdig aan eten komen.


 

In eenzelfde soort cirkels kunnen we terechtkomen met onze gedachten. Ook daar blijven we vaak in gevangen omdat we de mentale groeven volgen van de gedachtengang waar we telkens opnieuw in vervallen.


Zo ben ik zelf heel lang blijven rondcirkelen.


Ook al zag ik niet waar mijn professionele pad nog naartoe liep, toch bleef ik doorgaan. Ik zag immers geen alternatief.


Tot ik op een dag toch van de weg ben durven afwijken. En plots ging er een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor me open!


Mijn grootste uitdaging is nu om niet verloren te lopen in alle ideeën, maar mijn tijd en energie te focussen op één of een beperkt aantal dingen per keer.


Wat zie je als je dit naar jouw eigen leven vertaalt?

  • In welke gedachtenkronkels verval jij telkens opnieuw?

  • Helpen deze gedachten jou om je doel te bereiken?

  • Welke gebaande paden volg jij?

  • Waar leiden ze naartoe?

  • Hoe weet je dat dit de dingen zijn die bij jou passen?

  • Leidt het pad dat je volgt naar jouw doel?

  • Of merk je op dat je in rondjes loopt of de weg kwijt bent?

Blijf je net als de mieren op hetzelfde pad cirkelen tot je helemaal uitgeput bent? Of waag je jezelf aan een andere weg?

* Geïnspireerd op één van de boeken die ik momenteel aan het lezen ben: “Over paden” van Robert Moor Photos on Unsplash

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page